Medlemsforeningene har mange tilbud for næringsdrivende
Akademikerne består av 13 medlemsforeninger, som organiserer medlemmer med ulik utdanning på masternivå. Mange medlemmer i disse foreningene er selvstendig næringsdrivende, og foreningene gir råd og veiledning om hvordan de bør etablere og drive denne. Noen slike råd ligger åpent tilgjengelig på nettsidene til foreningene. Mye av dette kan være til nytte for andre næringsdrivende enn de det er laget for, om man legger til litt godvilje.
I Tekna kalles tilbudet til selvstendig næringsdrivende for Tekna Egen bedrift. Hos Afag er søkeordet Egen virksomhet. Egen virksomhet gir også treff når du søker hos Samfunnsviterne. I Legeforeningen er nøkkelordet «drift av legekontor». I Psykologforeningen må du søke etter «for privatpraktiserende». Planlegger du å starte egen virksomhet er det mye veiledning å hente på disse sidene.
Veileder for næringsdrivende leger og andre
Legeforeningen har laget en veileder for næringsdrivende leger. Dette heftet med i alt 70 sider er åpent tilgjengelig og kan også være nyttig for andre. Her finner du kapitler om valg av organisasjonsform, leie av lokaler, om å være arbeidsgiver og om å ansette medarbeidere, rettigheter og plikter for parter i et ansettelsesforhold mv., og om opphør av arbeidsforhold. Alt dette gjelder også for andre selvstendig næringsdrivende.
Valg av organisasjonsform
De fleste virksomhetene som etableres er personlige foretak, i første rekke enkeltpersonforetak. Enkeltpersonforetak er lett å etablere og gir stor frihet. For virksomheter med vekstambisjoner er det imidlertid en foretaksform som gir stor risiko fordi innehaveren har et personlig ansvar for økonomien i virksomheten.
Aksjeselskaper en foretaksform som reduserer risikoen for en virksomhet med vekstambisjoner fordi eieren ikke er ansvarlig for mer enn aksjekapitalen i selskapet.
Mer informasjon om hva som lønner seg i ulike situasjoner finner du i denne rapporten som Menon utarbeidet på oppdrag for Akademikerne i 2016
Se webinaret: Valg av selskapsform
Vi ser på hvilke momenter som taler for og imot å drive sin virksomhet som henholdsvis ENK, DFS og AS. Kursholdere er fagsjef Rolf Lothe og advokat Trond Olsen i Skattebetalerforeningen.
Se webinaret: Eie, drive og overdra virksomhet - særlig om forholdet mellom eiere i AS/ANS
Tema er eierskap og eierskapsregulering for virksomheten. Du får en grunnleggende oversikt over ulike selskapsformer, og særlig vil forholdet mellom eierne, og viktigheten av avtaleregulering bli behandlet. Kursholder Tore Jarl Hjelseth har vært forretningsadvokat i 25 år og har også arbeidet i domstolen og på Oslo Børs.
Altinn — en viktig ressurs
På Altinn ligger det svært mye informasjon om å starte og drive bedrift, blant annet når det gjelder oppstart, hvilke plikter du har som arbeidsgiver, krav knyttet til skatter og avgifter og regnskap og revisjon, ulike støtteordninger og en mengde nyttige dokumentmaler.
Pensjon
Dersom du som gründer, frilanser eller selvstendig næringsdrivende ikke sparer til pensjon selv, får du kun alderspensjon fra folketrygden. Det er derfor gode grunner til å sette i gang med privat pensjonssparing. Akademikerne har i mange år arbeidet for å for å forbedre pensjonssparingsmulighetene til selvstendig næringsdrivende. Les mer om pensjon i denne artikkelen.
Pensjon for næringsdrivende
Alexandra Plahte er avhengig pensjonsekspert og er kjent for å formidle et komplisert fagstoff på en lettfattelig måte. I dette webinaret gir hun deg tips og råd om din pensjon.
Forsikringer
Det tilbys en lang rekke forsikringer til næringsdrivende. Noen er lovpålagt, mens andre er frivillige. I denne artikkelen finner du en guide utarbeidet av Akademikernes forsikringspartner Storebrand. Medlemmene får Storebrands beste priser på forsikring. Les mer her.
Også NAV tilbyr sykepengeforsikringer til næringsdrivende. Mer informasjon om det finner du her.
Se flere av våre webinarer for næringsdrivende:
Skatt for næringsdrivende
Hvordan du organiserer og innretter driften av selskapet ditt kan ha stor betydning både for selskapet og din personlige økonomi og trygghet. Kursholdere er advokat Per-Olé Hegdahl og advokat Joachim Johannessen i Skattebetalerforeningen.
Lær mer om sosiale rettigheter for næringsdrivende
Hva slags rettigheter har du som selvstendig næringsdrivende? Advokat Gorm Are Grammeltvedt forklarer og gir tips om hva man bør være oppmerksom på når man skal være sin egen sjef.
Personvern: Dine plikter som næringsdrivende
Det er mye snakk om personvern og GDPR, men hva betyr det egentlig og hva innebærer det for din virksomhet? Se opptaket av webinaret der advokat Jan Sandtrø forklarer
Show med the SoMe - sosiale medier for næringsdrivende
Potensialet i sosiale medier er enormt for næringsdrivende. Bruker du sosiale medier på en klok måte, kan det bli en vekstmotor for virksomheten din.