Nyheter

Store forventinger til Aasland

– Tre Sp-statsråder har gjort forskning og høyere utdanning til en salderingspost. Vi har store forventninger til at Sigrun Aasland gjenreiser Arbeiderpartiet som kunnskapsparti og tar forskning, universitetene og studentene våre på alvor fra dag 1, sier Lise Lyngsnes Randeberg, leder i Akademikerne.

Store forventinger til Aasland
Akademikerne håper at Aasland vil bidra til at Arbeiderpartiet nå gjenreiser seg som kunnskapsparti. Foto: Trond A. Isaksen
04. februar, 2025 – Oppdatert 04. februar, 2025

Randeberg mener over tre år med Sp-statsråder at gjort at kunnskaps-Norge har havnet bakpå. Hun setter nå sin lit til Aasland.

— Vi ser frem til å samarbeide med Aasland. Universitetene, de ansatte og studentene er helt avgjørende for Norges fremtidige verdiskaping og omstillingsevne. Nå er virkelig tiden overmoden for å gjøre et skikkelig forskningsløft og løft av kunnskapssektoren i budsjettene, understreker Randeberg.

Forskning = fremtid

Draghi-rapporten har nylig slått alarm om Europas manglende konkurransekraft og innovasjonsevne sammenlignet med Kina og USA. Mens naboland som Sverige og Finland trapper opp sin forskningsinnsats betydelig, har Norge valgt å redusere investeringene til 2019-nivå.

– Vi må ta Draghi-rapportens advarsler på alvor og øke offentlige investeringer i forskning og utvikling vesentlig, målrettet og planmessig, slik at det utløser mer private investeringer og bidrar til å møte omstillingsutfordringene Norge står overfor.

Akademikerne mener den nye statsråden må:

  • Legge frem en plan for opptrapping av offentlige FoU-investeringer til 1,25 prosent av BNP over de neste fem årene.
  • Fremme private investeringer i FoU.
    Lise Lyngsnes Randeberg ser frem til å samarbeide med Aasland. — Nå er virkelig tiden overmoden for å gjøre et skikkelig forskningsløft og løft av kunnskapssektoren i budsjettene, understreker Randeberg.

Utdanning må være for alle

Samtidig viser en rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse at studentenes kjøpekraft har falt med 20 prosent de siste 20 årene. 

– De som rammes hardest av svak studiefinansiering er unge som ikke har foreldre som kan bidra økonomisk til barnas utdanning. Skal alle ha like muligheter i samfunnet må vi sikre like muligheter til høyere utdanning, sier Randeberg.

Akademikerne mener den nye statsråden må:

  • Øke og knytte studiestøtten til grunnbeløpet i folketrygden (G) for å sikre at den justeres i tråd med prisstigningen. Studiestøtten må økes til 1,5 G
  • Tilbakeføre stipendandelen for norske studenter i utlandet til nivået fra 2022 for å sikre at flere har råd til å studere utenlands.