07. oktober, 2024
– Oppdatert 07. oktober, 2024
Nyheter
Statsbudsjettet: Kutt i universitetene og høyskolene
– Det er nitrist at regjeringen ikke skjønner at de skyter seg selv i foten når de nok en gang kutter i utdanning og kunnskap, sier leder i Akademikerne Lise Lyngsnes Randeberg.
I budsjettet foreslår regjeringen 46,5 mrd til universitetene og høyskolene. Dette innebærer en realnedgang på 1,3 prosent fra saldert budsjett i år.
– Statsråd Oddmund Hoel undergraver kunnskapssamfunnet i en tid der vi trenger det mer enn noen gang.
Statsråden hadde på forhånd spilt ned forventningene til sektoren og varslet at budsjettene skulle tilbake på 2019-nivå.
– Dette er ille. Kuttet skjer i en allerede presset sektor. De siste års kutt i finansieringen til UH-sektoren gjør at vi nå har en sektor i knestående. Nå må regjeringen våkne og slutte å kutte i en sektor som produserer det vi skal leve av i framtida: Kunnskap, sier Randeberg.
Over hele landet har det blitt kuttet i stillinger, studietilbud og forskningstid. Mange universiteter og høyskoler har den siste tiden annonsert nedbemanning og ansettelsesstopp som følge av trangere budsjetter.
– Humankapital, altså arbeidskraften, utgjør 65 prosent av nasjonalformuen. Til sammenligning utgjør finanskapitalen, som i stor grad er oljefondet, 15 prosent. Også den menneskelige kapitalen må investeres og forvaltes på en god måte. Dette snakker vi altfor lite om, sier Randeberg.
Glade for flere studieplasser
Randeberg er opptatt av at vi i større grad må utdanne våre egne folk. Hun er derfor tilfreds med at regjeringen satser på 50 nye studieplasser på medisin, 10 ny på veterinærmedisin og 100 nye studieplasser i IKT.
– Dette er veldig bra, og vi er glade for at regjeringen har hørt på våre innspill.
– Svak kronekurs og relativt lave norske lønninger for høyt utdannede gjør Norge mindre attraktivt for utenlandsk spisskompetanse. Da blir det enda viktigere å satse på høyere utdanning og å utdanne egen arbeidsstyrke.
Denne saken er tidligere omtalt i Dagens Perspektiv