Roser ambisiøse digitaliseringsmål

–Men regjeringens strategi inneholder få økonomiske forpliktelser og vil kreve tydelige satsninger, sier Lise Lyngsnes Randeberg, leder i Akademikerne.
Roser ambisiøse digitaliseringsmål
– Nå må strategien følges opp med handling i statsbudsjettet. Alt dette kan ikke gjennomføres med omprioritering, sier Randeberg.
27. september, 2024 – Oppdatert 27. september, 2024

Torsdag lanserte regjeringen den lenge varslede nasjonale digitaliseringsstrategien.

Strategien "Fremtidens digitale Norge" har som mål å sette en tydelig kurs for digitaliseringen av både offentlig og privat sektor, og legge til rette for en helhetlig politikk som går på tvers av sektorene. 

– Det er positivt at regjeringen vil styrke samarbeidet mellom staten, kommunen, næringslivet og akademia. Det er avgjørende for å sikre at Norge kan utnytte de mulighetene digitalisering gir, sier lederen i Akademikerne Lise Lyngsnes Randeberg 

Akademikerne er opptatt av de ambisiøse målene i strategien nå blir fulgt opp, og at regjeringen gjør alvor ut av sterke lovnader. 

–Med regjeringens hårete mål om at 80 prosent av offentlig sektor skal ta i bruk KI innen 2025, er det avgjørende at arbeidslivets parter blir sentrale når vi tar verktøy i bruk, slik at dette skjer på premisset til dem som skal bruke dette. 

Positivt at teknologifag løftes 

Akademikerne er positive til at regjeringen legger opp til økt fokus og prioritering av teknologifag og IKT-forskning. 

— Dette er noe vi har etterlyst lenge. Men det er viktig at denne satsningen ikke skjer ved omprioritering av midler. Teknologistudier og forskning på dette område er kostbart. Det er nødt til å tilføres friske midler slik at det ikke går på bekostning av annen virksomhet. 

–Digitalisering gjelder alle 

Randeberg har mange ganger påpekt viktigheten av dyktige fagfolk for å sikre en trygg og forutsigbar tilnærming til den digitale utviklingen. Likevel mener hun at strategien kunne ha vært tydeligere på hvordan arbeidstakeres digitale kompetanse i det brede skal løftes. 

– Kunstig intelligens vil snart bli en viktig del av hverdagen for alle. Det er behov for etter- og videreutdanning slik at vi får et helhetlig digitaliseringsløft av kunnskapssamfunnet. 

Forventninger til statsbudsjettet 

Det følger ingen konkrete lovnader om finansiering til strategien, men Randeberg håper at de nødvendige pengene også vil følge med de ambisiøse målene. 

– Nå må strategien følges opp med handling i statsbudsjettet. Alt dette kan ikke gjennomføres med omprioritering, avslutter Randeberg.