Nyheter

Mener Totalberedskapsmeldingen må ta høyde for mer enn krig

– Kunnskapsberedskapen og trepartssamarbeidet må også styrkes, sier Lise Lyngsnes Randeberg.

Mener Totalberedskapsmeldingen må ta høyde for mer enn krig
– Naturkatastrofer, ekstremvær, pandemier og andre helsekriser burde også være en del av Totalberedskapsmeldingen, sa Lise Lyngsnes Randeberg under høringen om totalberedskapsmeldingen.
13. februar, 2025 – Oppdatert 18. februar, 2025

Totalberedskapsmeldingen er for snever og tar ikke tilstrekkelig hensyn til hele bredden av kriser Norge kan stå overfor, påpekte Akademikerne under dagens høring på Stortinget.

– Vi mener man her burde ha sett mer til totalberedskapskommisjonen og også omtalt forhold som naturkatastrofer, ekstremvær, pandemier og andre helsekriser, sa Lise Lyngsnes Randeberg, leder i Akademikerne i høringen.

Hensikten med Totalberedskapsmeldingen er at regjeringen skal sørge for at det sivile samfunnet er forberedt på krise og krig, og utvikle et samfunn som understøtter militær innsats og sammensatte trusler.

– Uambisiøst om kunnskapsberedskap

Selv om regjeringen anerkjenner behovet for å styrke utdanninger innen krisehåndtering og beredskap, mener Randeberg at meldingen ikke går langt nok i behandlingen av kunnskapsberedskap.

I en tid med økende polarisering fremhever Akademikerne betydningen av å styrke samfunnets motstandskraft mot feil- og desinformasjon. Her spiller universiteter og høgskoler en nøkkelrolle gjennom å utvikle studenters kritiske tenkning.

– Vi trenger også en generell kunnskapsberedskap i samfunnet for å være robuste nok til å motstå kriser og uønskede hendelser. Her er meldingen uambisiøs og utydelig, sa hun.

Randeberg viste også til at koronapandemien demonstrerte viktigheten av å opprettholde bred forskningskompetanse, også på områder uten umiddelbare behov.

– Vi så senest under pandemien hvordan norske forskningsmiljøer klarte å komme opp med en covidtest når det ikke var tilgang på kjemikalier fra India i en periode. Det var fordi vi hadde forskningsmiljø som hadde kompetansen og robustheten, påpekte Randeberg.

Savner trepartssamarbeidet

I sitt høringsinnspill understreker Akademikerne nødvendigheten av å involvere partene i arbeidslivet ved mobilisering og beordring av sivile under krig eller kriser.

Erfaringene fra pandemien demonstrerte at partene i arbeidslivet viste stor fleksibilitet og evne til rask omstilling i krise.

– Partssamarbeidet og partsdialogen må være en selvsagt og integrert del av totalberedskapen, sa Randeberg.