1. Målsetting

Lokalt samarbeid mellom Akademikerforeningene (inkludert Akademikernes samarbeidende foreninger Nito og Farmaceutene) har som målsetting å styrke både den enkelte organisasjon og fellesskapet, og skal være basert på Akademikernes idégrunnlag.

2. Oppfordring til samarbeid

Akademikerne stat anser lokalt akademikersamarbeid som et positivt element for å ivareta medlemmene og foreningenes interesser. Det oppfordres til samarbeid mellom foreningene. Dette kan formaliseres gjennom et lokalt akademikersamarbeid i staten.

3. Nivå

Lokalt Akademikersamarbeid skal være initiert og forankret i den enkelte virksomhet/​arbeidsplass. Samarbeidet skal være basert på frivillighet. Dersom sentrale tariffavtaler/​lovverk forutsetter felles lokal opptreden, etableres samarbeid på disse områder.

4. Betegnelsen Akademikerne

Bruk av betegnelsen Akademikerne lokalt forutsetter at samtlige foreninger som har tillitsvalgte i den aktuelle virksomhet/​arbeidsplass selv deltar i samarbeidet, eller gir sin tilslutning til at de øvrige foreninger kan benytte betegnelsen. Medlemmer i foreninger som ikke har tillitsvalgt vil være representert av et akademikersamarbeid. Dersom det oppstår uenighet om bruk av betegnelsen​"Akademikerne”, skal sentralt nivå i berørte primærorganisasjoner og Akademikerne stats forhandlingsutvalg orienteres.

5. Kontakt med sentralt nivå 

Dersom den lokale Akademikergruppen på vegne av fellesskapet har behov for bistand, avklaringer og faglig støtte med det sentrale nivå, tas det kontakt med lederens primærforening sentralt og/​eller med den eller de primærforeningen som er berørt av den aktuelle problemstillingen. Lederens primærforening har ansvar for å være bindeledd mellom den lokale gruppen og det aktuelle organ i Akademikerne.

6. Lokal styringsstruktur 

Dersom akademikerforeningene lokalt ønsker å etablere et lokalt samarbeid kan dette opprettes ved å etablere et lokalt akademikerstyre. Det oppfordres til å finne en styringsstruktur, som er tilpasset de lokale behovene. Om man ikke blir enig om annet gjelder følgende:

  • Hver akademikerforening som er representert med tillitsvalgt i den aktuelle virksomhet/​arbeidsplass har rett til minst ett styremedlem.
  • Styret kan ved enstemmighet utpeke et arbeidsutvalg.
  • Det lokale akademikerstyret utpeker en leder for inntil to år av gangen.
  • Ved utpeking av leder stemmer hver forening med sitt medlemstall i den aktuelle virksomhet/​arbeidsplass.
  • Den primærforeningen leder kommer fra kan utpeke ytterligere ett styremedlem dersom foreningen selv ønsker det.

7. Samarbeidsområder

Det lokale akademikerstyret bestemmer selv hva samarbeidet skal omfatte (for eksempel HA-samarbeid og/​eller HTA-samarbeid), innenfor de rammer som følger av retningslinjene for lokalt samarbeid samt eventuelle utfyllende bestemmelser som fastsettes av organene.

8. Økonomi

1. Driftsmidler

I den grad det er behov for finansiering av særskilte aktiviteter i det lokale akademikersamarbeidet må det søkes økonomiske midler via primærforeningene.

2. Tillitsvalgtsopplæring 

Akademikernes styre setter årlig av midler til OU-tiltak Ved søknader om tillitsvalgtopplæring som betinger bruk av OU-midler, er det lederen for det aktuelle lokale akademiker-samarbeidet som sender en felles søknad som omfatter dekning av midler for alle som skal delta. Søknaden sendes egen primærforening. Lederens forening godkjenner, forskutterer og gjør administrativt for- og etterarbeid. Forskutterende organisasjon sender krav til Akademikerne om refusjon fra den særlige avsetningen.

Vedtatt av Akademikerne stat 05.11.2024, med utgangspunkt i retningslinjer gjeldende for alle tariffområdene.