09. oktober, 2024
– Oppdatert 09. oktober, 2024
Nyheter
Kontaktutvalget: Kritiserte kutt for universitetene og høyskolene
— Mange av de krevende samfunnsutfordringene vi står overfor krever folk og kunnskap. Selv med trangere budsjett er det rom for å prioritere klokt for fremtiden, sa Lise Lyngsnes Randeberg i møtet med regjeringen.
Tirsdag møtte Akademikerene regjeringens kontaktutvalgsmøte for å gi innspill på forslag til statsbudsjett. Kontaktutvalget er et møtepunkt mellom regjeringen og arbeidslivets parter, og brukes til å ta opp aktuelle problemstillinger for partene i arbeidslivet.
Bekymret for manglende satsing på forskning og utdanning
Akademikerne brukte anledningen til å utrykke bekymring for manglende satsing på forskning og høyere utdanning.
— Det må være en sammenheng mellom ambisjoner og finansiering. Regjeringen har lagt frem en forskningsmelding og en digitaliseringsstrategi med høye ambisjoner, men det kommer ikke penger til å realisere politikken, sa Randeberg under møtet.
— Vi er bekymret for at dette budsjettet bidrar til en langsom nedbygging av universitets- og høyskolesektoren. Vi er bekymret for hva denne usikkerheten om fremtiden gjør med rekrutteringen til sektoren og frykter at mange vil velge bort akademia som karrierevei.
Akademikerne tok også opp studentenes økonomiske situasjon.
— 2,9 prosent prisjustering av studiestøtten monner ikke. Det er mindre enn forventet prisvekst og stikk i strid med tidligere signaler fra regjeringen. I tillegg foreslås det egenbetaling for å ta eksamen om igjen. Det gjør det vanskeligere å ha en dårlig dag, og rammer de studentene som må jobbemest og har minst fra før hardest.
Roser fjerning av ekstra arbeidsgiveravgift
Akademikernes leder trakk også frem flere ting som er positive med årets statsbudsjett, blant annet fjerningen av den ekstra arbeidsgiveravgiften på inntekter over 850 000 kroner.
— Det er bra at den ekstra arbeidsgiveravgiften endelig er borte, den har skapt uforutsigbarhet for næringslivet og bidratt til usikkerhet om skattesystemet i Norge. Det svekker vår evne til å løse store utfordringer innen klima, natur, helse og sikkerhet, sa hun.
Randeberg trakk også frem andre tiltak i årets statsbudsjett som er positive for norsk næringsliv.
— Det er bra at regjeringen har gjort opsjonsskatteordningen mer tilgjengelig for vekstselskaper, at regjeringen går inn for CBAM-ordningen i Norge og at det nå utredes hvilket behov Norge har for regnekraft i årene som kommer, det er viktig for forskning, miljøutvikling og utvikling av kunstig intelligens.
Bekymret for sykefraværet
Randeberg brukte anledningen til å løfte bekymring for det økende sykefraværet.
— Jeg er bekymret for økningen i sykefravær, antallet uføre og personer på arbeidsavklaringspenger. Vi i Akademikerne vil være med på å finne løsninger og vi er smertelig klar over at skal vi få dette til vil det være vondt for alle parter.