Nyheter

– Ingen partier har en tilstrekkelig klimapolitikk

– Skal vi lykkes med bærekraftig omstilling må vi stille strenge krav, men samtidig stimulere vekst og kompetanseutvikling, sa Lise Lyngsnes Randeberg i sitt innspill til den kommende stortingsmeldingen om bærekraftsarbeidet i Norge.

-- Ingen partier har en tilstrekkelig klimapolitikk
– Statsbudsjettet bør brukes til å investere i kunnskap og redusere risiko for næringslivet. Vi trenger gode ordninger som stimulerer FoU, innovasjon og nye løsninger i næringslivet, sier Lise Lyngsnes Randeberg.
24. september, 2024 – Oppdatert 26. september, 2024

Akademikernes leder Lise Lyngsnes Randeberg deltok mandag på et innspillsmøte til den kommende stortingsmeldingen om bærekraftsarbeidet i Norge med digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung.

Dette møtet var det siste i en serie på fire møter som har blitt arrangert i Oslo, Trondheim og Bergen denne måneden.

Randeberg viste til at klimaendringene er godt dokumentert av forskere, og at alle politiske partier anerkjenner utfordringen – og at de politiske målene også har stor oppslutning på tvers av partigrenser.

– Dette er et veldig godt utgangspunkt for en klimaambisiøs regjering. Likevel viser en fersk rapport fra forskningssenteret NTRANS at ingen politiske partier har en tilstrekkelig klimapolitikk til å nå 2050-målet. Dette er et paradoks, sa Randeberg.

Hun ba blant annet Tung om å sette høye mål i klimapolitikken for at 2050-målet nås.

– Politikken må være ambisiøs nok, og vi må tette hullene som finnes i dagens system. Der må vi bruke både krav og standardisering som verktøy for å oppnå dette.

Trepartssamarbeid og statsbudsjett

Randeberg pekte også på at politikken må være inkluderende og oppfattes rettferdig, og trakk blant annet frem at trepartssamarbeidet bør brukes i arbeidet med å utvikle en helhetlig politikk som skaper aksept:

– Når klimapolitikken skjerpes må befolkningen og de ansatte som treffes av omstillingene føle seg trygge. Forutsigbarhet, godt sosialt sikkerhetsnett, medbestemmelse og kompetanseutvikling er viktig for å lykkes, og på det området har vi som parter i arbeidslivet en rolle å spille.

Randeberg ba også ba regjeringen om å gjøre de riktige prioriteringene i statsbudsjettet.

– Statsbudsjettet bør brukes til å investere i kunnskap og redusere risiko for næringslivet. Vi trenger gode ordninger som stimulerer FoU, innovasjon og nye løsninger i næringslivet.

Grønn vekst

Mot slutten av innlegget var Akademikernes leder tydelig på hun forventer en politikk som bidrar til grønn vekst.

– Vi må huske på at strenge og tydelige miljø- og klimakrav kan være en sterk innovasjonsdriver og på sikt kan gi konkurransefordeler. Dette har vi sett det på andre områder tidligere. Slike strenge krav må følges av en helhetlig politikk som både tar vare på en enkelte, men også legger til rette for forskning, innovasjon og utvikling.

Hun presiserte at det grønne skiftet er avhengig av fagfolk med høy kompetanse, spesielt knyttet til digitalisering, naturverdier, klima og energi.

– Mange av de folkene som trengs er våre medlemmer, og det må satses aktivt på å sørge for tilstrekkelig utdanning og å videreutvikle også deres kompetanse.

Innspillsmøtene danner et viktig grunnlag for det videre arbeidet med stortingsmeldingen som etter planen skal legges frem våren 2025.