06. september, 2024
– Oppdatert 06. september, 2024
Nyheter
Roser regjeringens kompetansetiltak for unge utenfor arbeidslivet
Men Akademikernes leder Lise Lyngsnes Randeberg ønsker seg tydeligere signaler om at høyere utdanning er en mulighet for denne gruppen – ikke bare kortere yrkesrettede programmer.
Arbeidsminister Tonje Brenna la fredag frem arbeidsmarkedsmeldingen med tiltak som skal bidra til å få 150 000 flere ut i jobb innen 2030.
Mange av tiltakene i meldingen er rettet mot unge. Blant annet vil regjeringen innføre et nytt arbeidsrettet ungdomsprogram der unge får aktivitetsbasert inntektssikring, der helseutfordringer ikke er et vilkår for å motta støtte.
— Dette er veldig positivt. Vi må bort fra at det er nødvendig å motta en helserelatert ytelse eller bli klassifisert hos NAV med nedsatt arbeidsevne av andre grunner for å få hjelp, sier Lise Lyngsnes Randeberg, leder i Akademikerne.
Hun mener imidlertid at regjeringen burde vært tydeligere på at høyere utdanning også kan inngå i en slik ordning.
— De som står utenfor arbeid og utdanning er forskjellige. For noen av dem er høyere utdanning den rette inngangen til arbeidslivet, sier Randeberg.
Mer bruk av lønnstilskudd
Et av hovedgrepene i arbeidsmarkedsmeldingen er mer bruk av lønnstilskudd både i privat og offentlig sektor for å få flere unge ut i arbeid.
— Mer bruk av lønnstilskudd er et tiltak vi støtter. Samtidig må vi unngå utilsiktede virkninger som at bedriftene får tilskudd til arbeidskraft de uansett ville ansette. Tillitsvalgte må trekkes med i drøftinger om bruk av lønnstilskudd, sier hun.
Skuffet over at arbeidsorientert uføretrygd ikke er med
Sysselsettingsutvalget foreslo i 2021 et forsøksprosjekt med arbeidsorientert uføretrygd for unge under 30 år, som et alternativt til lønnstilskudd. Forsøket ble igangsatt i oppfølgingen av statsbudsjettet for 2022 og innebar en kombinasjon av uføretrygd og lønn avhengig av hvor mye de klarer å jobbe.
Randeberg er skuffet over at regjeringen ikke foreslår dette i meldingen.
— Dette var et forsøk på å redusere arbeidsgiveres risiko og motiverer til å ansette flere med redusert arbeidsevne. Brenna er bekymret for at så mange unge står utenfor arbeidsmarkedet – da må hun og regjeringen være villige til å prøve flere nye tiltak, sier Randeberg.