18. oktober, 2024
– Oppdatert 18. oktober, 2024
Nyheter
Høring om statsbudsjettet: Etterlyser styrket forskningsinnsats
— Forskning og utvikling er en grunnleggende forutsetning for konkurranseevne, omstilling, sikkerhet og velferd. Da må det satses, sa Akademikernes leder.
Lise Lyngsnes Randeberg, leder av Akademikerne, deltok torsdag på næringskomiteens høring om statsbudsjettet. Hun benyttet anledningen til å snakke om behovet for å prioritere forskning i statsbudsjettet.
— Regjeringen foreslår tilsynelatende en realnedgang på 3,5 prosent i forskningsbudsjettet. Statsråd Hoel skylder på lavere kontingent til europeiske forskningsprosjekter, men det er imidlertid umulig å lese i budsjettet. Selv Forskningsrådet strever med å finne ut av hva den reelle situasjonen er neste år, sa Randeberg.
Behov for sikre Forskningsrådet midler
Forskningsrådet sitter med en nøkkelrolle for å sikre forsknings- og utviklingsprosjekter finansiering. Randeberg understreket behovet for å få klarhet i hva den økonomiske situasjonen for Forskningsrådet reelt sett vil være fremover og kom med en oppfordring til medlemmene av Stortingets næringskomité.
— Komiteen må be regjeringen klargjøre hva den reelle bevilgningen til Forskningsrådet faktisk er og sikre at bevilgningen videreføres på minimum samme nivå.
Ambisiøse mål krever finansiering
Randeberg viste til regjeringens ambisiøse mål for forskningsinnsatsen og at disse målene ikke nås uten at det tilføres ressurser.
— Vi ser at mange land rundt oss styrker satsningen på forskning og utvikling, og det er svært viktig at Norge ikke havner bakpå. Regjeringen har mål om at den totale FoU-innsatsen skal utgjøre tre prosent av BNP. Det skjer ikke av seg selv, det må følges opp med finansiering, virkemidler og rammevilkår, sa hun.
— Interessen i næringslivet for å realisere flere næringsrettede forsknings- og utviklingsprosjekter er stor, men de trenger risikoavlastning for å satse mer enn i dag, sa hun.