Nyheter

Høring om statsbudsjettet: Behov for å styrke forskningen

– Vi håper at det endelige budsjettet kommer til å være en styrket investering i folk, kunnskap og forskning, sa Akademikernes leder.

Høring om statsbudsjettet: Behov for å styrke forskningen
10. oktober, 2024 – Oppdatert 10. oktober, 2024

Stortingets finanskomite arrangerte torsdag en høring for å hente inn innspill til videre behandling av regjeringens foreslåtte statsbudsjett. Akademikerne deltok for å gi både ris og ros til det foreslåtte budsjettet.

– Vi står i konstant omstilling, det krever robusthet og det krever kompetanseberedskap. Vi vet at budsjettene blir strammere, men ennå er det rom til å prioritere klokt for framtida, sa leder i Akademikerne Lise Lyngsnes Randeberg.

Tok opp vilkår for gründere og selvstendig næringsdrivende

Randeberg brukte anledningen til å ta opp vilkårene for gründere og selvstendig næringsdrivende. Hun skrøt av styrkingen av opsjonsskatteordningen, men etterlyste bedre muligheter for pensjonssparing for selvstendig næringsdrivende.

– Vi er fornøyde med at regjeringen gjør noe med opsjonsskatteordningen for oppstart- og vekstselskaper. Den nye ordningen vil gjøre det mulig for flere å benytte opsjoner for å tiltrekke seg nødvendig spisskompetanse tidlig i et innovasjonsløp, sa hun.

– En svakhet i gründerpolitikken er pensjonssparemulighetene for selvstendig næringsdrivende. Mulighetene er langt dårligere enn for de som er ansatt. Jeg vil

oppfordre dere til å be regjeringen om å harmonisere regelverket for inntekter mellom 7,1 og 12 G, sa hun.

Kritiske til forskningskutt

Randeberg benyttet anledningen til å kritisere bevilgningene til universitetene, høyskolene og forskningen. I budsjettet legges det opp til en realnedgang på 1,3 prosent i budsjettene til UH-sektoren og en realnedgang for forskningsinnsatsen med 3,5 prosent. Akademikerne ba Stortinget øke bevilgningene til sektoren for å unngå realnedgang.

– Det vi er mindre fornøyde med, er regjeringens kutt i universitetene, høyskolene og forskningen. Det er kritisk for en sektor som skal levere kompetanse for fremtida og som er hardt presset etter flere års kutt. Vi ser allerede at det kuttes i stillinger, studietilbud og forskningstid ved institusjonene, sa hun.