Nyheter

Her får Brenna 47 tiltak som skal bedre kvinners arbeidshelse

En systematisk satsing på arbeidsmiljø i kvinnedominerte yrker og 250 millioner til forskning på kvinnearbeidshelse er blant de viktigste tiltakene.
Her får Brenna 47 tiltak som skal bedre kvinners arbeidshelse
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna varslet på pressekonferansen da hun mottok utredningen at hun vil lage en nasjonal strategi for arbeidsmiljø.
01. april, 2025 – Oppdatert 01. april, 2025

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna mottok i dag rapporten fra Kvinnearbeidshelseutvalget, med forslag på 47 ulike tiltak til hvordan man kan forbedre kvinners arbeidshelse.

Kvinner har et betydelig høyere sykefravær enn menn og de er også overrepresentert på statistikken over nye mottakere av uføretrygd. 

Utvalget fikk blant annet i oppdrag å gjøre opp kunnskapsstatus om kvinners arbeidshelse og foreslå tiltak for å bedre kvinnearbeidshelsen.

– Sykefravær er et sammensatt problem som krever en bred tilnærming. Det er ikke en enkel løsning på dette og utvalget har foreslått en rekke tiltak som vi i sum mener vil bedre kvinners arbeidshelse, sier Andreas Christensen, seniorrådgiver i Akademikerne. 

Han har sittet i det partssammensatte utvalget på vegne av Akademikerne. 

Andreas Christensen er seniorrådgiver i Akademikerne og har sittet i kvinnearbeidshelseutvalget. Han sier at en satsning på arbeidsmijjø i kvinnedominerte yrker og 250 millioner til forskning på kvinnearbeidshelse er blant de viktigste tiltakene. 

– De viktigste tiltakene er knyttet til en systematisk arbeidsmiljøsatsning i kvinnedominerte næringer og yrker. Dette er yrker som har høy psykososial belastning sammen med mekaniske belastninger, sier Christensen.

Flere av tiltakene støtter blant annet opp under bransjeprogrammene i IA-avtalen 2025 – 2028, som blant annet er rettet mot barnehageansatte og sykehusansatte. Utvalget foreslår et nytt bransjeprogram for hjemmetjenesten og at kunnskap om kvinners arbeidshelse inkluderes i arbeidet med de eksisterende programmene. 

Kvinnearbeidshelseutvalget foreslår også en økt forskingsbevilgning på 250 millioner kroner fordelt over ti år.

– Forskningen må i større grad se på hvordan arbeidsmiljøet påvirker kvinner og menn ulikt. Vi støtter et felles forskningsarbeid for å se på forhold som er viktige for kvinners arbeidshelse, sier Christensen.

Brenna varslet da hun mottok utredningen at hun vil lage en nasjonal strategi for arbeidsmiljø, som er ett av de foreslåtte tiltakene, der hun vil samle partene i arbeidslivet.


Bakgrunn for kvinnearbeidshelseutvalgets arbeid

Initiativet til kvinnearbeidshelseutvalget springer ut av Kvinnehelseutvalgets anbefalinger i NOU 2023: 5 "Den store forskjellen – Om kvinners helse og betydningen av kjønn for helse".

Etter forslag fra dette utvalget besluttet regjeringen 8. mars 2024 å oppnevne et eget utvalg som skulle se nærmere på kvinners arbeidshelse.