03. oktober, 2024
– Oppdatert 07. oktober, 2024
Nyheter
Forventer investeringer i kunnskap på statsbudsjettet
— Studentene, universitetene og forskningen må bli neste års budsjettvinnere. Vi har ikke råd til å nedprioritere kunnskap, sier Akademikernes leder.
Mandag 7. oktober legger regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett for 2025. Akademikerne har tre hovedkrav til budsjettet.
1. Økt studiestøtte
Akademikerne forventer at regjeringen øker studiestøtten til 1,5 G og knytter støtten til grunnbeløpet. En undersøkelse utført av Samfunnsøkonomisk Analyse viser at studentene har tapt 20 prosent i kjøpekraft på 20 år.
— Studentene har over tid fått dårligere råd. Mange studenter må jobbe så mye at det går utover studiene, sier leder av Akademikerne Lise Lyngsnes Randeberg.
Hun minner om at en økning i studiestøtten er en investering i like muligheter til utdanning og til økt tilgang på kompetanse som samfunnet trenger.
— Som samfunn er vi avhengige av at de som kan og vil tar høyere utdanning. Vi kan ikke ha en studiestøtte som er så lav at det er vanskelig for studenter med begrenset økonomisk handlingsrom å fullføre en utdanning, sier Lyngsnes Randeberg.
2. Satsing på forskning
På neste års statsbudsjett forventer Akademikerne at forskning blir prioritert.
— Satsning på forskning er nødvendig for blant annet å opprettholde velferden vår og skape nye arbeidsplasser. Vi forventer at statsråd Hoel har tatt opp kampen for mer midler til forskning, sier hun.
Regjeringen har satt seg som mål at staten og næringslivet innen 2030 skal bruke 3 prosent av BNP på forskning og utvikling.
— Hvis det ikke følger penger og virkemidler med blir dette et tomt mål. Vi ser nå at landene rundt oss har intensivert satsingen på forskning. Det er viktig at vi følger opp, hvis ikke havner vi i bakleksa. Det vil kunne få store konsekvenser for framtidig konkurransekraft. Regjeringen bør derfor øke det offentlige forskningsbudsjettet fra 1 prosent av BNP til 1,25 prosent av BNP, sier hun.
3. Øk bevilgninger til UH-sektoren
Universitetene og høyskolene er avgjørende for å sikre samfunnet kompetansen vi lever av. Akademikerne forventer at UH-sektoren blir prioritert i neste års statsbudsjett, og krever blant annet at det bevilges penger til fullfinansiering av nye studieplasser, blant annet innenfor medisin, veterinærmedisin og teknologi/IKT.
Statsråd Oddmund Hoel har i forkant av budsjettet varslet at budsjettene skal tilbake på 2019-nivå. Dette innebærer i så fall kutt.
— De siste årene har vi sett at universitetene og høyskolene må kutte i studietilbud, stillinger og forskertid på grunn av pengemangel. Dette er en utvikling som må snus. Å investere i kunnskap er å investere i det vi skal leve av i fremtiden, sier hun