14. august, 2024
– Oppdatert 15. august, 2024
Nyheter
Er man yrkesskadedekket i lunsjen på hjemmekontoret?
Denne uken har Høyesterett behandlet spørsmålet. Akademikerne mener at man må ha samme yrkesskadedekning når man jobber hjemme som på kontoret.
Tirsdag og onsdag denne uken behandlet Høyesterett saken som har betydning for over én million arbeidstakere som har mulighet til å jobbe hjemmefra. Saken er prinsipiell, og Akademikerne har trådt inn i saken som partshjelper til støtte for legen.
Saken i Høyesterett gjelder en lege som fikk en alvorlig fotskade i lunsjpausen mens hun var i avtalt hjemmevakt. Hun ønsket skaden godkjent som yrkesskade av NAV, men NAV avslo. Hun tapte under dissens i Trygderetten, men vant under dissens i lagmannsretten. På vegne av regjeringen anket Regjeringsadvokaten dommen for endelig avgjørelse i Høyesterett.
Seniorrådgiver i Akademikerne, Astrid Merethe Svele, har fulgt saken i retten. Hun viser til flere viktige problemstillinger:
– Vårt akademikerpanel viser at veldig mange arbeidstakere jobber hjemmefra av praktiske årsaker eller fordi de liker det. Dersom arbeidet utføres fra arbeidsgivers lokaler er man normalt dekket i naturlige pauser som under lunsj og toalettbesøk, men gjelder dette også når man arbeider hjemmefra? Og har det betydning om man jobber hjemmefra av praktiske eller nødvendige årsaker? Dette ser vi frem til at Høyesterett nå kan avklare nærmere.
Akademikernes advokat Tom Sørum fra Ness Lundin prosederte på at hjemmekontor er en naturlig del av dagens arbeidsliv og at man bør ha samme yrkesskadedekning der som på kontoret, inkludert naturlige pauser. Det kan med andre ord ikke bare være de som jobber hjemmefra av nødvendige årsaker som er dekket – slik Nav legger til grunn i en del saker. Fra statens side var standpunktet at yrkesskadedekning på hjemmekontor må begrenses til skader som skjer under utføring av selve arbeidet, og at selv ikke naturlige pauser skal omfattes.
– Det er verdt å merke seg at statens syn i Høyesterett ikke støtter opp under regjeringen egne målsettinger i Hurdalsplattformen om å «forbedre reglene om yrkesskade og yrkesskadeforsikring». Heller ikke Stortingets anmodningsvedtak fra 2021 har de tatt hensyn til, på tross av at Stortinget har bedt regjeringen om å: «legge frem et forslag til nødvendig forenkling av yrkesskadereglene som er i tråd med utviklingen i samfunnet og arbeidslivet, og som sikrer den enkelte arbeidstaker», sier Svele.
Dom ventes å foreligge i midten av september.