Nyheter

Ap mister troverdighet i kampen mot midlertidige ansettelser

Leger og andre grupper med lange spesialiseringer kan gå årevis uten fast stilling fordi de defineres som «praksisarbeidere». – Vi er utrolig skuffet over at Arbeiderpartiet ikke gjør noe med dette, sier Lise Lyngsnes Randeberg, leder i Akademikerne.

Ap mister troverdighet i kampen mot midlertidige ansettelser
- Vi er utrolig skuffet over at Arbeiderpartiet velger å ikke ta tak i dette. Foto. Akademikerne
04. april, 2025 – Oppdatert 04. april, 2025

Arbeiderpartiet gikk til valg på en «storrengjøring» i arbeidslivet der kampen mot midlertidige ansettelser stod helt sentralt. Akademikerne har gjennom mange år jobbet for en viktig endring på dette området: Å stramme inn på bruken av «praksisarbeid», som blant annet åpner for at leger i spesialisering kan gå årevis uten fast stilling.

Regjeringen sendte lovforslaget om innstramminger ut på høring før jul. I dag ble det klart at de ikke kommer til å fremme lovforslaget, da de la frem en lovproposisjon med forslag til endringer i arbeidsmiljøloven uten å berøre praksisplasser. Dette er i realiteten siste mulighet til å få gjennom lovendringer i Stortinget i denne valgperioden.

- Vi er utrolig skuffet over at Arbeiderpartiet velger å ikke ta tak i dette. Regelverket strider mot all fornuft, og bruken av betegnelsen «praksisarbeider» blir misbrukt. Ap mister troverdigheten i kampen mot midlertidige stillinger, sier Randeberg. 

Les også: Smutthull for midlertidig ansettelse må tettes

I dag regnes leger i spesialisering som «praksisarbeidere» i arbeidsmiljøloven. I teorien kan dagens lovverk ramme en rekke grupper som går spesialiseringsløp mens de er i ordinær jobb. Flere dommer i Høyesterett har medført at rettstilstanden tillater at leger og andre grupper som tar en spesialisering mens de er i vanlig jobb kan være midlertidig ansatt i årevis. 

- Dette er et hull i loven som kan få konsekvenser langt utover legegruppen. Dagens arbeidsliv krever kontinuerlig kompetanseutvikling og formell spesialisering blir stadig mer aktuelt for yrkesgrupper på alle utdanningsnivåer. Dette må tas tak i, sier Randeberg.

Psykososialt arbeidsmiljø

Regjeringen går i lovproposisjon de la frem i dag inn for å styrke hensynet til psykososialt arbeidsmiljø i arbeidsmiljøloven. Dette er Akademikerne positive til. Begrepet og eksempler på hva som er psykososiale arbeidsmiljøfaktorer skal nå tas inn i selve lovteksten, noe som vil ha praktisk betydning for arbeidsgivere og tillitsvalgte på arbeidsplassene. 

Nærmere 25 prosent av sykefraværet knyttet til lettere psykiske lidelser kan knyttes til det psykososiale på jobben. Bortimot 20 prosent av de sysselsatte i Norge oppgir at de har psykiske plager som helt eller delvis skyldes jobb (Stami).

- Det psykososiale arbeidsmiljøet har stor innvirkning på folks psykiske helse og på sykefraværet. I IA-avtalen er vi enige om å styrke den forebyggende arbeidsmiljøinnsatsen. Det psykososiale trenger et langt større fokus enn i dag, og tydeliggjøringen i loven er viktig, sier Randeberg.