20. april, 2022
– Oppdatert 20. april, 2022
Nyheter
– Du skal føle deg like trygg på hjemmekontoret som på kontoret
Akademikerne mener reglene for yrkesskadedekning må oppdateres og tilpasses dagens fleksible, digitale arbeidsliv.
I Hurdalsplattformen skriver regjeringen at de vil «forbedre reglene om yrkesskade og yrkesskadeforsikring».
Nå må regjeringen oppdatere yrkesskadereglene som berører hjemmekontor og annet fjernarbeid, mener Akademikerne. Forsikringsselskapene og Nav forholder seg til dette når de avgjør om arbeidstakere har rett på yrkesskadedekning. Det er tre kriterier som gjelder for at skaden skal dekkes: Skaden må ha skjedd i arbeid, på arbeidstedet, i arbeidstiden.
På hjemmekontor kan det oppstå tvil om man er i arbeid.
Knuste tennene
–Det var mye blod. Fortennene knuste og røttene ble ødelagte, sier Leonid Andreev til NRK.
Han forteller om da han sommeren 2020 syklet fra hjemmekontoret til jobbens lokaler i Oslo. Så skjer det som har blitt et nesten to år langt fysisk og økonomisk mareritt: Andreev kræsjer med en elsykkel. Han lander med ansiktet først og knuser fortennene.
Andreev, som er medlem i Samfunnsøkonomene, søkte om yrkesskadedekning fra NAV, men fikk avslag fordi hjemmekontoret ikke var pålagt. Turen fra hjemmekontoret til det fysiske møtet skjedde i forbindelse med jobb, i arbeidstiden. Likevel mener altså Nav at dette ikke er en yrkesskade.
I dag er han fortsatt ikke ferdig behandlet, og han må betale flere titalls tusen kroner av egen lomme.
Akademikerne mener reglene må endres slik at ikke flere havner i samme situasjon som Andreev:
– Det er høyst urimelig at en person som på vei til et jobbmøte skader seg må dekke kostnadene selv. Hadde dette vært på vei fra det vanlige kontoret hans ville han vært dekket, sier konstituert leder i Akademikerne Lise Lyngsnes Randeberg til NRK.
Se hele innslaget om Andreev i NRKs kveldsnytt her.
Tidsspørsmål før det kommer flere saker
Akademikerne mener at dersom man tydeliggjør i lovverket at arbeidsstedet anses flyttet dit man faktisk jobber, vil usikkerheten reduseres betraktelig.
Til Dagsavisen forteller Randeberg at Akademikerne har opplevd at medlemmer står i en situasjon der det er tvil om de er yrkesskadedekket.
– Vi kjenner også til saker som gjelder medlemmer i andre organisasjoner. Dette rammer ikke mange, men det har store konsekvenser og store kostnader for dem som rammes. Når hundretusener jobber på hjemmekontor, er det et tidsspørsmål før det kommer flere saker. Derfor er det viktig å tydeliggjøre regelverket nå.