Nyheter

- Studentaktivister er helt sentrale i kampen for et bedre samfunn

Studentaktivister som jobber for demokrati og menneskerettigheter blir forsøkt stilnet i mange land. Årets SAIH-kampanje har som mål at de anerkjennes som menneskerettighetsforsvarere.

- Studentaktivister er helt sentrale i kampen for et bedre samfunn
Gjennom en kreativ kampanje vil SAIH vise frem studentaktivisme både slik den er og slik myndigheter prøver å fremstille den. Foto: SAIH
17. mars, 2021 – Oppdatert 18. mars, 2021

SAIH arbeider for studenters rettigheter og akademisk frihet globalt. I årets kampanje, som ble lansert denne uken, setter organisasjonen søkelyset på studentaktivismens stadig vanskeligere kår internasjonalt.

- Studentaktivister er helt sentrale i kampen for et bedre samfunn, og de fortjener anerkjennelse og beskyttelse sier Sunniva Folgen Høiskar, leder i SAIH.

Les mer om kampanjen her!

Overvåkning, trusler, vold og vilkårlige arrestasjoner er en del av hverdagen for studentaktivister i land som Zimbabwe, Colombia, Hviterussland, Tyrkia og Hong Kong. Studentaktivister blir stemplet som bråkmakere, kriminelle eller terrorister av myndigheter for å skape et bilde av dem som farlige og frata dem legitimiteten som menneskerettighetsforsvarere. 

- Det internasjonale samfunnet har gjennom FNs erklæring for menneskerettighetsforsvarere bestemt at menneskerettighetsforsvarere har rett på beskyttelse fra staten, men vi ser gang på gang at det er nettopp stater som undertrykker fredelige studentaktivister. Derfor må Norge inkludere studentaktivister i sin innsats for menneskerettighetsforsvarere, sier Høiskar. 

I tillegg til stygge ord blir studentene møtt med vilkårlige arrestasjoner, fysisk vold, trusler og byråkratiske sanksjoner. Disse tingene bidra til det man kaller kriminalisering av studentaktivisme, og er en urovekkende trend der blant annet bruk av vid terrorlovgivning brukes mot studentaktivister.

Korona-pandemien har gitt myndigheter verden over mulighet til å gjøre disse overgrepene under radaren.