Nyheter

Større klimafokus i partssamarbeidet for kommunesektoren

Fredag ettermiddag ble det enighet om revidert utgave av hovedavtalen i KS-området. Akademikerne er tilfreds med at man styrker partenes ansvar for arbeid med kompetanseheving og klima- og miljø.

Større klimafokus i partssamarbeidet for kommunesektoren
Jan Olav Birkenhagen, leder i Akademikerne kommune, er tilfreds med ny hovedavtale for kommunesektoren. Foto: Svein Sjølie.
06. desember, 2019 – Oppdatert 06. desember, 2019

- Vi er fornøyde med denne avtale-revisjonen. Det er medført gjennomslag for flere elementer, gjennom avtaleendringer, protokolltilførsler og partssamarbeid, som viser en mer tidsriktig posisjon og ambisjon partene imellom enn frem til nå, sier leder i Akademikerne kommune, Jan Olav Birkenhagen.

Akademikerne kommune, LO‑K, Unio og YS‑K har sammen med KS signert den reviderte utgaven av hovedavtalen for kommunesektoren. Hovedavtalen inneholder bestemmelser om samarbeid, medvirkning og tillitsvalgtordninger. Den peker ut områder partene i arbeidslivet vil ha fokus på.

- Vi har jobbet for å få til et mer forpliktende partssamarbeid om klima og miljøtiltak som fremmer bærekraftsmålene. Det fikk vi gjennomslag for, sier Birkenhagen.

I tillegg til partssamarbeid på klimamål har Akademikerne i forhandlingene jobbet for at den nye avtalen skal legge til rette for, etter- og videreutdanning, styrket lokalt samarbeid, rettigheter ved streik – og å sikre at reformer gjennomføres på en god måte gjennom at samtlige forhandlingssammenslutningerr bør være representert i lokale utvalg.

Rettigheter under arbeidskamp er styrket i et nytt avsnitt om at arbeidstakere i streik ikke skal meldes ut av AFP og tjenestepensjonsordningen. Arbeidsgiver dekker pensjonskostnadene for fortsatt medlemskap i AFP- og tjenestepensjonsordningen opp til én måned. 

- Dette har vært sentralt for oss å få på plass, og var høyt oppe på vår saksliste. Det er nå formalisert og det er vi svært tilfredse med, sier Birkenhagen.

Partene er også enige om å forsterke arbeidet med helsefremmende, forebyggende og inkluderende arbeidsliv. Partene har et felles mål om å redusere sykefravær os forebygge tidlig frafall fra arbeidslivet. Dette er viktig for den enkelte arbeidstaker, arbeidsplass og samfunnet. 

- Dette er nødvendig, særlig fordi vi vet at vi i årene som kommer skal stå lenger i jobb. Da er vi helt avhengig av å jobbe mer med inkludering og helsefremmende tiltak, sier Birkenhagen.

KSBedrift har vært et særlig krevende tema i forhandlingene. Birkenhagen mener imidlertid man landet på noe alle parter kan leve med. Det gir økt handlingsrom for KS Bedrift til å innplassere nye medlemmer, samtidig som det ivaretar partenes behov for å se kommunal sektor under ett:

«Medlemmer av KS Bedrift innplasseres i KS Bedrifts Hovedtariffavtaler eller Hovedtariffavtalen i KS' tariffområde. Innplassering skjer ved innmelding etter enighet etter avtalenes omfangsbestemmelser,eller ved enighet om en ny hovedtariffavtale. Ved uenighet om innplassering, videreføres lønns- og arbeidsvilkår på innmeldingstidspunktet i bedriften, ut tariffperioden. lnnplassering blir tema i hovedoppgjøret i KS».

Jeg vil berømme partene for både ta initiativ og være løsningsorienterte, avslutter Birkenhagen.

Avtalen trer i kraft 1. januar 2020, og skal vare i to år.