Lederintervjuet: Rune Frøyland

Rune Frøyland lever fortsatt i en lettelsens rus etter seieren i Arbeidsretten. Men nervøs i jobbsammenheng har ikke psykologen vært på over 30 år.

Lederintervjuet: Rune Frøyland
13. desember, 2017 – Oppdatert 13. desember, 2018

Akademikerne fyller 20 år i år og har tatt en prat med lederne i alle våre seks forhandlingsutvalg og samarbeidsutvalg. 

- Det er grensesprengende det som skjer nå, sier Rune Frøyland.

Mannen som har ledet Akademikerne Helse gjennom forhandlinger, mekling, streik, tap i Rikslønnsnemda og seier i Arbeidsretten, og som fortsatt har en viktig jobb fremfor seg.

— Jeg vil ikke si noe om hvordan jeg tror oppgjøret blir videre.

Psykologen vil heller ikke svare på hvorvidt han drar nytte av den lune væremåten sin i forhandlinger som snører seg til.

- Men jeg kan si dette, at i mange sammenhenger er det nok lurt å ha en lyttende holdning og å tenke seg om. Mye handler også om erfaring. At man er trygg på det man holder på med. Og at man vet det i en forhandling finnes alternative veier å gå.

Lang fartstid

Sekken med erfaring kan knapt bli fullere. Rune Frøylands tariffbagasje strekker seg tilbake til midten av 80-årene. Helt siden da har han vært visepresident i Psykologforeningen med ansvar for psykologenes lønnsvilkår. Like lenge har han vært med i alle hovedoppgjørene i sykehusområdet for AF, og siden 2001 for Akademikerne. Han var nestleder i Akademikerne Helse i starten, og har vært leder siden 2005. Samtidig har han hele veien jobbet klinisk som psykolog og hjulpet barn med atferdsvansker.

- Den prosessen vi står i nå i sykehussektoren er ytterst spennende og helt ny.

Stridens kjerne har vært om Rikslønnsnemnda kunne påtvinge sykehuslegene å jobbe med svært vide unntak fra arbeidsmiljølovens regler om arbeidstid, og om nemda kunne tre inn i Legeforeningens sted for å avgjøre dette. 

- Hvordan er det å ha forhandlingsansvar her?

- Det er ikke vanskelig, fordi det i Akademikerne er så mange dyktige folk, og så mye laginnsats, og felles vurderinger og kompetanse. Jeg tar det ansvaret som følger med.

Han er overveldet over engasjementet som har oppstått.

- Det har vært utrolig godt å være rundt lokalt, og bli en del av det sterke engasjementet som har vært. Det har vært helt utrolig. Ingen kunne forutsi at det skulle bli så mye engasjement. Å få være den som får æren av å lede dette, det blir jeg ydmyk av.

Tapet i Rikslønnsnemda ga en intens skuffelse. Seieren i Arbeidsretten var tilsvarende forløsende.

- Jeg opplevde en veldig lettelse og tilfredshet da jeg så dommen fra Arbeidsretten. Ikke minst fikk vi bekreftet at vi hadde rett til å gå ut i denne konflikten. Jeg går fortsatt rundt i en lettelsesrus. Det gir nye ideer for å komme videre i forhandlinger. Det er veldig spennende å være en del av noe som blir banebrytende for forhandlingssituasjoner.

Akademikerne i medvind

Etter 30 år i gamet er han ikke lei.

- Det mest spennende med tariff er at vi jobber med vilkår som direkte berører våre medlemmers hverdag, og at vi må ta avgjørelser som har stor betydning. Det er veldig spennende i seg selv. Og for meg som psykolog er forhandlingene en eneste stor sosialpsykologisk arena.

Med sin lange fartstid i Akademikerne kjenner han forholdene godt fra innsiden. Han mener organisasjonen har formet seg til det bedre.

- Akademikerne har klart å finne en plass i løpet av årene. Vi har klart å vise at vi er en ansvarlig organisasjon og ikke grådig. Vi viser at vi vil tilpasse oss virkeligheten på en troverdig måte. Mange av oss har nok tenkt slik bestandig, men ble ikke helt trodd. Men når vi har vist våre meninger og holdt på dem så har det blitt troverdig.

Nattarbeid

Lønnsoppgjør tar ofte tid. Innimellom blir det sene kvelder, natt og morgen før man kommer til enighet, eller blir enige om uenighet.

- Stemningen er veldig rolig i mekling. Veldig rolig og avslappet. Vi vet vi har god tid og kan bruke mange flinke folk som er tilstede for å samarbeide.

- Tenker du klart midt på natten?

- Det er litt overdrevent det en del medier sier om at man tar en løsning fordi man er trøtt. Det er utrolig hva noen kopper kaffe kan gjøre. Jeg har ikke opplevd at jeg noen gang har vært trøtt under mekling. Men man må holde seg unna rødvin til middag. Det er ytterst viktig.

- Blir du noen gang sint i slike samtaler?

- Det hender ikke. Av og til litt utålmodig. Forhandlinger er noe som kan tøye enhvers tålmodighet noe grenseløst. Småting kan ta mye tid. Det er samtidig noe av det som er spennende med forhandlinger.

Nerver kjenner han ikke på. Ikke nå lenger.

- Nei. Kanskje for 40 år siden. Ellers 30 år siden. Men det hender ikke nå.