15. desember, 2017
– Oppdatert 13. desember, 2018
Nyheter
Lederintervjuet: Anders Kvam
- Jeg dro på jobb en morgen, og så viste det seg at jeg ikke var hjemme igjen før etter en uke, sier leder i Akademikerne Stat, Anders Kvam.
I jubileumsåret 2017 intervjuet Akademikerne lederne av medlemsforeningene.
Det dreier seg om pensjonsforhandlingene i 2009. Mer om dem senere.
Akademikerne fyller 20 år i år og har tatt en prat med lederne i alle våre seks forhandlingsutvalg og samarbeidsutvalg.
Først: Anders Kvam kom inn i forhandlingsverdenen i Akademikerne i 2003. Den gang som representant for Tekna i Akademikerne kommune. I 2012 ble han valgt til leder samme sted. I 2014 tok han over som leder i Akademikerne stat der han er inne i sin andre periode.
- Tariffarbeid er en herlig kombinasjon av rasjonelle og forventbare prosesser og beslutninger, samtidig som løsningene av og til finnes i det ikke-forventbare rommet. Den kombinasjonen. Det er det muliges kunst. Det er konsekvensen av at mange interesser skal forenes.
— Synes du det er gøy med forhandlinger?
- Ja. Eller gøy? Jeg ville kanskje ikke brukt det ordet.
- Hvilket ord ville du brukt?
- Nei, si det. Gøy. Det er vel kanskje et greit ord det.
Største seier
Han er en mann som veier ordene sine, men svaret kommer fort etter spørsmålet om hva hans største seier i forhandlingssammenheng er.
- Tariffavtalen i staten i 2016. Den var så innmari viktig for Akademikerne. Det var ikke først og fremst en personlig seier. Organisasjonen hadde jobbet grundig. Det å dra den i land over målstreken, det var veldig bra.
Han snakker om tariffavtalen med staten der Akademikerne signerte en egen avtale for våre medlemmer, utenom de andre hovedorganisasjonene, og hvor lønnstilleggene heretter skulle fordeles lokalt.
- Er du av typen som feirer etter noe slikt?
- Vi var enige tidlig på kvelden, men signerte først avtalen i 2 – 3‑tiden på morgenen, så det var ikke rom til å ta festen ut. Men fra spøk til alvor var jeg raskt over i etterarbeidet, og tenkte på veien videre. Gledesrusen glir fort over i praktisk arbeid.
På CV’en står det sivilingeniør fra NTNU. Anders Kvam er ansatt som spesialrådgiver hos Tekna i tillegg til å forhandle lønn og arbeidsvilkår på vegne av Akademikernes statsansatte medlemmer. Han har nok å gjøre.
- Vårens hovedoppgjør i staten blir viktig. Selv etter det store gjennomslaget i 2016 er det gjenstående problemstillinger. Det er vi i tett dialog med staten om. Og så håper jeg det blir fart på forhandlinger om offentlig tjenestepensjon snart. Det er et krevende område, men det er utrolig viktig å få på plass nye løsninger.
Forhandlet en uke i strekk
Det mest spesielle minnet fra tiden med forhandlinger har han imidlertid fra 2009. Det var mekling og fristen ble utsatt med en uke ekstra. Det var da han jobbet en uventet uke i strekk.
- Disse pensjonsforhandlingene var utrolig tunge, harde og tidkrevende. Jeg var med som «ekspert». I den intense fasen ble det plutselig en uke på hotell med arbeid både sent og tidlig. Det ville nok arbeidstilsynet hatt innvendinger til. En sak var at vi ikke kom helt dit vi burde resultatmessig, men jeg husker prosessen så godt fordi den var så spesiell og slitsom.