Nyheter

- Jeg liker å kalle det vitenskapsbasert aktivisme

Ikke fortvil dersom du ikke øyeblikkelig får en betalt jobb for å drive med det du brenner for, råder klimaprofessor Jørgen Randers nyutdannede akademikere.

- Jeg liker å kalle det vitenskapsbasert aktivisme
03. juli, 2017 – Oppdatert 13. desember, 2018

Da professor i klimastrategi, Jørgen Randers, fikk Akademikerprisen i 2009 skrev juryen at han fikk prisen for sitt bidrag til å fremme akademisk frihet, og hans vektlegging av kunnskapens betydning for en god samfunnsutvikling. Randers er nå professor emeritus på Handelshøyskolen BI.

- Jeg ble ekte glad da jeg fikk Akademikerprisen! Glad for at noen andre enn jeg satte pris på alle mine endeløse forsøk på å skape en mer bærekraftig verden. Prisen har betydd økt anerkjennelse, og en følelse av at det har vært et poeng i å holde på lenge etter at rasjonelle folk ville gitt seg, sier Randers.

Randers har en mastergrad i fysikk fra Universitetet i Oslo og en Ph.D. i systemanalyse fra The Sloan School of Management ved MIT. Han har hatt en aktiv karriere i klimaforskningens tjeneste og festskriftet i anledning hans 70-årsdag fikk tittelen Science-based Activism.

- Jeg gjør det samme som jeg har gjort i mer enn 45 år. Nemlig å prøve å skape en bedre fremtid for menneskeheten ved å redusere dens fotavtrykk på vår lille klode. Mitt fokus er og har alltid vært sosial endring. Det vil si endring i målsetting og politikk, basert på solid forståelse av hva som er teknisk mulig og hva som ikke er det. Jeg liker å kalle det vitenskapsbasert aktivisme, sier den engasjerte professoren.

Å finne de gode løsningene på samfunnets utfordringer, trekker Randers frem som det mest givende med sin lange forskerkarriere.

- Både på bedrifts‑, nasjonalt og globalt nivå, og deretter få anledning til å prøve å implementere løsningene i praksis. Et godt eksempel er den enkle løsningen på Norges klimautfordring som vi laget i Lavutslippsutvalget i 2005 – 2006, sier Randers.

Akkurat nå jobber han med Kinas plan for å bli mer bærekraftig.

- Jeg hjelper toppledelsen i Kina med å lage deres «Green Transition Plan for China to 2050». Kinas politiske ledelse forstår bærekraftsutfordringen, har besluttet å gjøre noe med den, og har makt til å sette løsningen ut i livet. Jeg hjelper til med å lage løsningen, sier Randers.

Randers råd til nyutdannede akademikere er å bestemme seg tidlig for hva man ønsker å bruke livet på og skaffe seg den utdanningen som skal til for å gjøre dette.

- Ikke fortvil hvis du ikke øyeblikkelig får en betalt jobb for å drive med dette. Den muligheten dukker som regel opp før eller senere, hvis du bare plasserer deg på dette rette sted, sier Randers.