Sjokkert over Aps angrep på den frie forhandlingsretten

Publisert 

- Jeg er sjokket over at det er Arbeiderpartiet av alle som leder an i angrepet på den frie forhandlingsretten mellom arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene.

Sjokkert over Aps angrep på den frie forhandlingsretten
Knut Aarbakke

- All arv fra arbeidsbevegelsen er nå kastet over bord og troverdigheten er bort, sier Knut Aarbakke, leder i Akademikerne.

Det var i forrige uke at opposisjonen på Stortinget prøvde å gripe inn i lønnsforhandlingene i staten ved å pålegge staten som arbeidsgiver å inngå en likelydende tariffavtale med arbeidstakerorganisasjonene i 2018.

Komiteinnstillingen kan leses her.


- Arbeiderpartiet har misforstått fullstendig. Grunnen til at Stortinget får lønnsoppgjøret i staten til behandling er at det har budsjettmessige konsekvenser. Det er derfor helt uhørt at Ap, SV og Sp prøver å legge føringer på hvordan Kommunal- og moderniseringsdepartementet skal opptre som arbeidsgiver og hvilke avtaler som skal inngås, sier Aarbakke.

Han mener forsøket på å gripe inn i oppgjøret er et brudd på alle ILO-konvensjoner om den frie forhandlingsretten mellom partene i arbeidslivet. Det er også et fullstendig brudd på den konstitusjonelle rollen som Stortinget har.

-Jeg håper Arbeiderpartiet besinner seg når de får tenkt seg litt bedre om, sier Aarbakke.

 

Les "Langer ut mot Ap" som sto i siste.no 23. juni 2016.