Arendalsuka: Debatterer høyere utdanning og den norske modellen

Publisert 

Akademikerne inviterer til to debatter i Arendal. Tirsdag 14. august handler det om lov versus tariffavtaler, mens vi torsdag 16. august vil utforske myter og realiteter om høyere utdanning.

Arendalsuka: Debatterer høyere utdanning og den norske modellen

Politikere, næringsliv, organisasjonslivet og journalister inntar Arendal fra 13. til 18. til politiske tvekamper og faglige diskusjoner. Akademikerne og våre medlemsforeninger arrangerer flere debatter på Brasserie Solsiden på brygga under sommerens politiske høydepunkt på Sørlandet.

Lov eller tariffavtale – Hvordan løser vi utfordringene i arbeidslivet best?

Tirsdag 14. august kl 14-15 inviterer vi til debatt om forholdet mellom lov og tariffavtale og den norske modellen. Politikerne har den siste tiden gjort flere forsøk på å overprøve det som er avtalt lokalt, antallet tariffavtaler i private bedrifter er blitt færre – og organisasjonsgraden faller.

Vi spør: Hva bør avgjøres mellom partene lokalt og sentralt, og hva er det best at politikerne får bestemme? Og hvordan kan vi videreutvikle den norske modellen og partssamarbeidet på arbeidsplassene samfunnet?

Du møter leder i Akademikerne, Kari Sollien, Arild Grande i Arbeiderpartiet og Heidi Nordby Lunde fra Høyre. Ordstyrerer Olav Ulleren, generalsekretær i Akademikerne.

Kaster vi bort tid og penger på utdanning vi ikke trenger?

Torsdag 15. august kl 15-16 inviterer vi til debatt om høyere utdanning – hvilken verdi det har for den enkelte og for arbeidslivet.

Norge står midt i en omstilling. Mens næringslivet roper etter kompetanse for å møte omstillingen hører vi historier om masterutdannede i jobber som ikke krever utdanning, eller som ikke får seg jobb.

35 prosent av de unge mellom 19 og 24 år studerer, og tallet er økende. Blir de godt nok rustet til å møte arbeidslivet?

Politisk kommentator og satiriker Eirik Bergesen leder oss gjennom debatten mellom Oslo Arbeiderpartis Andreas Halse, statssekretær i Kunnskapsdepartementet Rebekka Borsch og Kari Sollien.

Oversikt over alle arrangementene under Arendalsuka finner du her.