- En for alle, alle for en!

Publisert 

- Dette er en viktig sak som alle står sammen om. Vi står opp for medbestemmelse, kollektivt vern og den norske modellen. En for alle og alle for en, sier Erlend Marius Malme, foretakstillitsvalgt for Juristforbundet ved OUS.

- En for alle, alle for en!
Benny Adam Winsnes og Erlend Marius Malme

Akademikerne er inne i historiens lengste sykehusstreik, og selv om legers arbeidstid er det springende punktet, er det hele fellesskapet som streiker. Malme og streikekollega og Econa-medlem Benny Adam Winsnes er tydelige på at det er dette et foreningssamarbeid handler om. Å stå side om side med andre i kampen for kollektive rettigheter.

- En streik er aldri morsom, men prinsippet om medbestemmelse og kollektivt vern har generasjoner før oss kjempet for, og det er en naturlig rettighet i norsk arbeidsliv. Denne saken kan få langvarige konsekvenser for alle arbeidstakere, sier Winsnes. Til daglig jobber han som økonom på OUS.

I Oslo har de streikestand på flere sentrale steder. Blant annet på Ullevål sykehus, Rikshospitalet, foran Stortinget og i Slottsparken. Malme og Winsnes er to av dem som har streiket helt siden starten 7. september, og de forteller om massiv støtte fra befolkningen.

- I starten var jeg overrasket over hvor mange som faktisk kom bort og støttet oss. De hadde skjønt det med en gang. Det kommer stadig folk bort og sier at «vi heier på dere, stå på!». I tillegg opplever vi også en bred kollegial støtte fra dem som ikke er i streik, og det viktig, sier Malme.

Begge er veldig glade for støtten fra en hel arbeidstakerside, og mener at det gir motivasjon til å holde streiken gående.

- For meg var det litt sjokkerende å få innblikk i legenes utfordringer. Det er motiverende å stå i dette sammen med dem, og støtten fra andre arbeidstakerorganisasjoner viser at det er viktige prinsipper som står på spill, sier Malme.

- Det er komplekse problemstillinger, og arbeidstakerorganisasjonene er de som virkelig ser konsekvensene av hva som er i ferd med å skje. Ja det handler om legene nå, men i neste runde er det noen andre, sier Winsnes.

De snakker også varmt om streikekomiteen som gjør en viktig jobb for at alt skal forløpe knirkefritt og er fortsatt topp motiverte.

- Streikekomiteen gjør en fantastisk jobb. De legger ned en stor innsats for å tilrettelegge og planlegge aktiviteter, og passer godt på oss som står ute på stand, sier Winsnes.

- Jeg tror folk finner en indre motivasjon til å holde denne streiken gående. Det er viktige prinsipper på spill, og streikemoralen er på topp, sier Malme.

 

Les også