Etterlyser Tøffe-Torbjørn

Publisert 

- Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen må tørre å gjennomføre tøffe grep hvis han skal få skikk på norsk skole. Nå må retorikk erstattes av handling, sier Akademikernes leder, Knut Aarbakke.

Etterlyser Tøffe-Torbjørn
Foto: Marte Garmann

Det er bred politisk enighet om at norsk skole ikke er god nok. Likevel er skolepolitikken stort sett full av uforpliktende fraser som «satsing på skolen», «flere lærere» og «mer kunnskap». Nå mener Akademikerne at tiden er overmoden for å fylle disse ordene med innhold.

- Vi vet mer enn nok om hva som gir en god skole. Det dreier seg ikke om flere lærere og mer penger, men om bedre lærere og skoleledere. Den enkleste måten å komme i gang på er å ta grep i lærerutdanningen, Det er bra at regjeringen varsler økte karakterkrav på lærerutdanningen, men det er ikke nok. sier Aarbakke.

Akademikerlederen mener at kunnskapsministeren til nå har listet seg rundt på filttøfler.

- Nå må han bestemmer seg for om han vil være «Tøffel-Torbjørn» eller «Tøffe-Torbjørn». Jeg håper han velger det siste, sier Aarbakke.

Akademikerne mener kunnskapsministeren må oppfylle fem krav for å fortjene å bli kalt Tøffe-Torbjørn:

1. Legg ned de dårligste lærerutdanningene og bruk pengene på de gode.

2. Legg om dagens lærerutdanning slik at den fokuserer mer på realfag og språk. Hvis lærerutdanningen blir 5-årig, må ekstraåret brukes på faglig fordypning.

3. Gjør det vanskeligere å komme inn på lærerutdanningen og still høyere krav i gjennomføringen av studiet.

4. Gjør lærerutdanning på universitetsnivå til et krav for å undervise på studiespesialiserende retning på videregående, og regelen heller unntaket på ungdomsskolenivå.

5. Still ultimatum om å gi lærerne det karriere- og lønnsløftet regjeringen har lovet. Kristin Halvorsen lykkes med sitt ultimatum om full barnehagedekning.

- Problemet med politiske forpliktelser er at de sjelden egentlig er forpliktende. Et ultimatum er derimot forpliktende. Hvis det står om det politiske livet til Høyres wonderboy, er jeg sikker på at det blir innfridd, avslutter lederen av Akademikerne.

Les hele saken i VG-nyheter