Debatt om kommunereform

Publisert 

- Vi trenger at de største partiene blir enige nasjonalt om hva man ønsker ut av kommunereformen for at dette ikke skal bli en tullereform, sa en engasjert leder i Akademikerne, Knut Aarbakke under dagens kommunedebatt under Arendalsuka.

Debatt om kommunereform
Foto: Akademikerne

Akademikerne og NHO inviterte til debatt i Arendal kino, og på tross av godværet på Sørlandet hadde hele 150 personer funnet veien. Debatten om den kommende kommunestrukturen her til lands var allerede kickstartet av NHO tidligere på dagen da Kristin Skogen Lund sa i VG at 77 kommuner er nok (ekstern lenke). Dette i sterk kontrast til dagens antall på godt over 400. 

Knut Aarbakke er nå sterkt kritisk til både regjeringen og Arbeiderpartiet som han mener er for vinglete. Både Aarbakke og Skogen Lund stilte statssekretær Paul Chaffey til veggs og krevde mer handling og tydeligere krav.

Chaffey kunne i sitt innlegg ikke love veldig mye, men han synes noe av kritikken var uberettiget all den tid at det var den sittende regjeringen som tross alt har initiert arbeidet med den nye kommunereformen.

Geir Vinsand fra NIVI Analyse holdt et svært engasjerende foredrag om kommunestrukturen i Agder som ble brukt som case for debatten senere. Han var svært kritisk til de pågående prosessene og avsluttet med å tegne et Agder med bare fem kommuner. Se hans presentasjon vedlagt.

Deretter var det debatt mellom Aarbakke, Skogen Lund, Chaffey og Vinsand før en ny debatt mellom ordførere og ordførerkandidater i Agder. De som deltok var Hans Antonsen (V), ordfører i Grimstad; Johnny Greibesland (Sp), ordfører i Songdalen; Geir Fredrik Sissener (H), ordførerkandidat i Arendal og Mette Gundersen (Ap), ordførerkandidat i Kristiansand. Det ble høy temperatur og mange gode diskusjoner både i den første og i den siste debatten, og siste ord er definitivt ikke sagt eller skrevet i kommunereformdebatten.

Akademikerne vil fortsette å legge press både på regjeringspartiene og Arbeiderpartiet for at den påfølgende kommunereformen blir en faktisk reform som fører til færre og sterkere kommuner. Dette vil gi de sterkeste fagmiljøene som kan tilby de beste tjenestene til befolkningen.

Les også sak på dette hos NRK (ekstern lenke).

Les også