Fullt på høstkonferansen

Publisert 

Akademikerne arrangerte onsdag sin høstkonferanse på Grand Hotel i Oslo. Publikum fikk med seg interessante foredrag og politisk debatt mellom blant andre helse- og omsorgsminister, Bent Høie, og nestleder i Ap, Trond Giske.

Fullt på høstkonferansen
Debatt på Akademikernes høstkonferanse 2016

Dagen startet med at Akademikernes leder, Knut Aarbakke, satte tonen for dagen med sin innledning om omstillingen Norge nå står overfor og hvordan vi skal takle de utfordringene som er i vente. Han gav ordet videre til dagens møteleder, Siri Lill Mannes, som igjen introduserte professor Hilde C. Bjørnland. Hennes foredrag handlet nettopp om Norge i omstilling og hvilke utfordringer dette gir for politikken.

Hun snakket om at det er store utfordringer for Norge som skal omstilles i en tid med lave oljepriser og at Norge har for få bein å stå på. Det er for lite fokus på innovasjon og entreprenørskap, og skolen er for svak. Hennes utfordringer er at nå må politikerne vise ansvar og prioritere, velge fleksible løsninger og tenke nytt. Hennes presentasjon finnes nedenfor.

Etter Bjørnland var det Gisle Løhre Johansen sin tur. Han er sjef for FoU i Borregaard og snakket om tematikken fra perspektivet til etablert industri. Johansen tok tilhørerne med på en reise gjennom grantreets potensial og hva man får ut av det. Borregaard bruker mye ressurser på innovasjon og 12 prosent av deres salg kommer fra nye produkter. De har hele 95 ansatte som jobber med forskning og deres årlige FoU-, og innovasjonsinnsats tilsvarer 4-5 prosent av omsetningen. Hele hans presentasjon finnes nedenfor denne artikkelen.

Anne Worsøe representerer gründerne og hadde med seg både eksempler på vellykkede start-ups og tydelige utfordringer til politikerne. I hennes øyne er det viktigste det offentlige kan gjøre for gründerne og innovatørene er å være en pilotkunde. Altså å være en kunde i oppstartsfasen og bidra gjennom å kjøpe og teste nye produkter som er utviklet. Dette er viktigere enn at man investerer i selskapene og bidrar med «soft money». Se hele hennes presentasjon nedenfor.

Etter den innledende runden med foredrag var det klart for debatt med helse- og omsorgsminister Bent Høie; nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske; leder av Civita, Kristin Clemet, og leder av Agenda, Marte Gerhardsen. I debatten var man innom de store temaene som omstilling, oljepengebruk, tiltakspakker og det siste statsbudsjettet. I tillegg tok Knut Aarbakke opp problemstillingene rundt rettighetene til de selvstendig næringsdrivende, uten at noen av politikerne kunne komme med noen lovnader på dette området.

Etter en kort benstrekk var det tid for et lite sceneskifte fra omstilling til ytringsfrihet. Direktør i Fritt Ord, Knut Olav Åmås, snakket først om ordet virkelig er fritt, og svarte et rungende «nei» på sitt eget spørsmål. En stor del av verdens befolkning lever i land uten ytringsfrihet, og den er under sterkt press. Også i Norge er det områder hvor det er problematisk, for eksempel for varslere, sa han.

Til sist var det utdeling av Akademikerprisen og foredrag fra prisvinner Anine Kierulf. Hennes foredrag handlet om strukturelle forutsetninger for ytringsfrihet. Dette hadde hun også skrevet kronikk om i Aftenposten (ekstern lenke). Hun problematiserte rundt at det er mulig å nå toppen i akademia uten å ha formidlet forskningen sin bredt og sendte en utfordring til ledelsen ved institusjonene om at de må understreke at formidling er viktig og hvorfor det er viktig.

Se bilder fra konferansen på Akademikernes flickr-side (ekstern lenke).

Les også