Vil den nordiske modellen overleve

Publisert 

Vil den nordiske modellen overleve arbeidsledighet, delingsøkonomien og masseinnvandring, var spørsmålet da Arendalsuka, UiO og Akademikerne inviterte til debatt i Arendal kulturhus.

Vil den nordiske modellen overleve
Debatt om den nordiske modellen under Arendalsuka 2016

Først på programmet sto faglige innledninger fra professor Kalle Moene ved UiO som leder senteret for fremragende forskning på den nordiske velferdsmodellen, og professor og sosiolog Grete Brochmann som er ekspert på migrasjon og innvandring.

Etter innledningene var det debatt mellom Stefan Heggelund (H), Kjersti Stenseng (Ap), Trine Skei Grande (V), Henrik Dam Kristensen, president i Nordisk råd, Marit Hermansen, leder av Akademikerne og Erling Holmøy, SSB.

Marit Hermansen snakket blant annet om at noe av det grunnleggende for velferdsstaten er at alle er i arbeid. Derfor må vi se på ressursene som kommer til Norge og kvalifisere dem for arbeidslivet. Vi må lete etter kompetansen og skreddersy et løp for de som kommer til landet. Aktivitet er viktig og da må vi skreddersy introduksjonsprogrammene.

Hun sa videre at vi kan også løse utfordringer med eldrebølgen i trepartssamarbeidet. Akademikerne har blant annet jobbet for å heve aldersgrensene i arbeidslivet, som er viktig for at folk skal stå lenger i arbeid.

Se hele debatten i videoen under.

 

 

Akademikerne arrangerte også en debatt dagen i forveien som ble streamet live på Akademikernes Facebookside. Den kan man se i videoen under.