Sykehusstreiken: Skittent dobbeltspill avslørt

Publisert 

Norske sykehus planlegger omfattende og dramatiske endringer i dagens vaktordninger. Det viser interne dokumenter fra flere regionale helseforetak. – Sykehusene sier en ting, men gjør noe helt annet, sier president Marit Hermansen i Legeforeningen.

Akademikerne helse har kommet over interne dokumenter fra flere regionale helseforetak (RHF) som viser at planleggingen av endrede vaktordninger i sykehus har kommet svært langt, og dramatisk mye lenger enn hva som er kommunisert. Det er disse vaktordningene som er stridens kjerne i den betente sykehusstreiken som nå pågår.

- Dokumentene viser at Spekter og arbeidsgiver i sykehus driver et bevisst og kynisk dobbeltspill. De har hele tiden forsikret oss om at arbeidstakerne skal få delta i utformingen av vaktplanene og at de ikke planlegger store endringer i dagens praksis. Nå viser det seg at de er klare til å rulle ut nye ordninger uten at arbeidstakerorganisasjonene sentralt er informert, sier president Marit Hermansen i Legeforeningen.

Sykehusenes omfattende planer om endrede vaktordninger har ikke vært nevnt med et ord under årets forhandlinger som endte i streik den 7. september. Planene har heller ikke vært diskutert i den arbeidsgruppen som ble nedsatt etter tariffoppgjøret i 2014 for å utrede nye arbeidstidsordninger.

- Dokumentet skaper sterke reaksjoner blant de ansatte i sykehus, og skaper betydelig og vedvarende uro og motstand. Jeg opplever at vi føres bak lyset og at Spekter og sykehusene har hatt som mål å innføre et nytt arbeidstidsregime under radaren. Jeg kan ikke forstå at dette kan ses som annet enn et utslag av en HR-linje som setter både helseministeren som eier og direktørene i sykehus sjakk matt, sier Hermansen.

Det er styringslinjene i dagens foretaksmodell som tillater denne praksisen. Dermed rammes både arbeidsmiljø og faglig ledelse av sykehusene. Hermansen mener dette er en svært farlig linje å legge seg på.

- Det er på tide at helseministeren tilkjennegir sine forventninger til arbeidsgiverpolitikken ved norske sykehus, sier hun.

For ytterligere opplysninger, kontakt:

President Marit Hermansen, Legeforeningen og nestleder Akademikerne helse, mob. 916 41 239
Pressekontakt Knut E. Braaten, Legeforeningen, mob. 980 47 951
Pressekontakt Kersti Flamme Larsen, Akademikerne, mob. 951 43 760

Les også