Blogg: Tyrkisk akademia under tungt skyts

Publisert 

I fjor sommer fikk tyrkiske akademikere reiseforbud i kjølvannet av kuppforsøket. Nå leser vi at 100 000 offentlig ansatte har fått sparken. For mange akademikere er det tøffe tider.

Blogg: Tyrkisk akademia under tungt skyts
Kari Sollien, leder av Akademikerne. Foto: Thomas Barstad Eckhoff

I en artikkel fra BBC kan vi lese om flere forskere, undervisere og meningsbærere med lang fartstid som er blitt fjernet fra sine stillinger og fratatt rettigheter. Dette fordi de ifølge tyrkiske myndigheter linkes til Fethullah Gülen-bevegelsen. Amnesty International dokumenterer store menneskerettighetsbrudd i Tyrkia i årsrapporten som ble lagt frem tidligere denne uka.

For oss som kommer fra et samfunn der lovverk og trepartssamarbeidet har definert arbeidslivet og skapt trygge rammer for tillit og samarbeid, er det uforståelig å lese hvordan tyrkiske myndigheter griper inn i arbeidslivet. Ifølge BBC har så mange som 100 000 fått sparken siden i sommer. Dette inkluderer lærere, politi, advokater og akademikere.

NRK har også vært i Tyrkia og intervjuet personer som føler seg tvunget ut av sine jobber. Det er skremmende lesing. I tider med ensrettig av media hvor menneskerettigheter er truet daglig, er akademia en viktig ressurs for både myndigheter og befolkningen som helhet. Betydningen av kunnskap, kildekritikk og uavhengig tenkning har aldri vært større verken i Europa eller verden for øvrig.

I USA ser vi også hvordan selv presidenten og hans stab ikke går av veien for å servere usannheter som fakta og senere beskylde mediene som syner bløffen for å være falske. For å bøte på det post-faktuelle er vi nødt til å beskytte den frie akademiske forskningen. Fri forskning, utdanning og ytringsfrihet er helt sentrale rettigheter som vi må verne om fremover.