Blogg: Arendalsuka – en viktig politisk arena

Publisert 

Arendalsuka har blitt en etablert arena for både politikere, næringsliv og organisasjoner. Årets uke i den flotte Sørlandsbyen bød på et yrende folkeliv, et bredt spekter av arrangementer og gode politiske debatter.

Blogg: Arendalsuka – en viktig politisk arena
Knut Aarbakke

Det var noen skeptikere som antydet at viktigheten av Arendalsuka ville være mindre i år enn i fjor fordi det ikke var valg i år. I stedet fikk vi se en hovedarrangør og politikere som tok arrangementet på alvor og stilte med store politiske apparater i debatter og møter som foregikk i hele Arendal sentrum. Akademikerne hadde gleden av å arrangere folkehelsedebatt på kulturhuset i Arendal med helseministeren til stede foran en fullsatt sal. Her samarbeidet vi med Legeforeningen og Psykologforeningen blant våre egne, samt Kreftforeningen, Turistforeningen, Rådet for psykisk helse og Helse Bergen. Det var utrolig inspirerende å se alle disse organisasjonene komme sammen om et så omfattende tema som folkehelse og skape en innholdsrik og god debatt.

I tillegg samarbeidet vi med Abelia om en forskningsdebatt som ble gjestet av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, Trond Giske og Trine Skei Grande. Selv hadde jeg gleden av å delta på mange interessante debatter og arrangementer i regi av Arendalsuka selv, andre organisasjoner og de politiske partiene. Debattene ble gjerne etterfulgt av gode samtaler om viktige temaer.

En slik arena som Arendalsuka har blitt skal ikke undervurderes, selv i et lite land som Norge. Når får man ellers muligheten til å gå fra den ene politiske debatten til den andre og møte mange av våre stortingspolitikere og statsråder i løpet av noen få dager? Arendalsuka har blitt en arena for møter mellom folkevalgte, organisasjoner, næringsliv og privatpersoner. I tillegg kryr det av lærerike foredrag og debatter av høy faglig kvalitet.

I år var jeg også på Almedalsveckan i Visby – mye av modellen bak Arendalsuka. Alt som kan krype og gå av politikere, organisasjoner, media og mennesker med interesse for politikk befinner seg på Gotland i en uke om sommeren. Arendalsuka har nok en vei å gå før den når opp til «storebror», men årets uke viste at det ikke trenger å være valgår (eller fint vær) for at Arendalsuka skal være en viktig politisk arena.

Vi ses kanskje neste år?