Blogg: 11 mot 10

Publisert 

Å få et feilaktig rødt kort er det verste for et hvert fotballag. Man må spille med 10 spillere når man egentlig burde hatt 11.

Blogg: 11 mot 10
Knut Aarbakke

Slik føles det nok for studentene og deres organisasjoner etter at den nye regjeringen fjernet 11 måneders studiestøtte og beholdt den gamle ordningen med 10. Den nye regjeringen viser vilje til handling på andre områder i sin tilleggsproposisjon, men i denne saken er jeg skuffet over prioriteringen.

Alle som har vært student, og det har akademikere rikelig erfaring med, vet at eksamensperioden er den tøffeste perioden av året. Når andre tenker ferie og sommer, tenker de fleste studenter eksamen og sommerjobb. Det er vanskelig nok å balansere skole og jobb for å få endene til å møtes de andre månedene i året, men i juni er det en ekstra økonomisk belastning fordi støtten fra Lånekassen uteblir. Skal hjulene gå rundt er studentene nødt til å ofre verdifull studietid til fordel for deltidsjobben. Jeg er den første til å være enig i at arbeidslivserfaring har stor verdi. Men at studenter må prioritere deltidsarbeid i en av de viktigste eksamensmånedene fører til en forringelse av kvaliteten i deres eget arbeid og i utdannelsen som helhet.

11 måneder studiestøtte hadde ikke bare gitt et kjærkomment handlingsrom for studenter i eksamensperioden. Det hadde også vært et tiltak mot sosial reproduksjon. Over halparten av studentene må ty til økonomisk hjelp hjemmefra, skrev NSO i fjor. Når vi samtidig vet hvor mange som ikke har denne muligheten blant studentgruppene, blir det et helt feil signal fra den nye regjeringen ikke å la 11 måneders studiestøtte bestå.

 

Les også